Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az idei nehéz év lesz az adóhatóság számára - nyilatkozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese az MTI-nek. Varga Árpád ennek ellenére bizakodó az első félévi bevételt látva, amely 2 - Vállalkozás magazin
részletek »

Nehéz éve van az adóhatóságnak(NAV): magasabb bevételi tervet kell teljesíteni

Vállalkozás Magazin, amely tutira segít akár most indítod, akár már sikeres vagy. Szinte minden témát érint a témában, hiszen ma már egy vállalkozónak széleskörű ismeretekkel kell rendelkeznie - adózás, pályázatok, hitelek és megannyi minden más.
Vállalkozás magazin
Itt vagy: Vállalkozás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nehéz éve van az adóhatóságnak(NAV): magasabb bevételi tervet kell teljesíteni
Nehéz éve van az adóhatóságnak(NAV): magasabb bevételi tervet kell teljesíteni
Az idei nehéz év lesz az adóhatóság számára - nyilatkozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese az MTI-nek. Varga Árpád ennek ellenére bizakodó az első félévi bevételt látva, amely 2 százalékkal, közel 100 milliárd forinttal nagyobb a tavalyi első hat havinál.
Hozzátette: keményen meg kell azonban dolgozni azért, hogy teljesüljön a 2013-ra tervezett 10 901 milliárd forintos - a tavalyinál 369 milliárddal magasabb - bevételi terv.

Elmondta: az áfa kiutalási idő 45 napról 75 napra emelése miatt tavaly egy hónapnyi bevétel benn maradt a költségvetésben, így magas bázis alakult ki. Az áfában az idén az első félévben kis elmaradás mutatkozott, a többi adónem azonban időarányosan jól alakult: az szja-bevétel 25 milliárd forinttal, a társadalombiztosítási járulékokból származó pedig 70 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi első hat havit, ami részben kompenzálja az áfakiesést.
Hirdetés

Hangsúlyozta, az adóbevételeket alapvetően a gazdaság alakulása határozza meg. Varga Árpád szerint az utolsó három hónap adatai az általános forgalmi adóban is előrevetítik, hogy sikerülhet a tervhez közeli bevételt elérni. A társasági adóbevallások friss adatai alapján - a társas vállalkozások a 2012-es adóévre 318,8 milliárd forint, az előző évi 287,6 milliárd forintnál 11 százalékkal több társasági adót vallottak be - úgy vélekedett, pozitív változás indult el a gazdaságban.

Varga Árpád szerint az operatív ellenőrzések nem támasztják alá azt a sajtóhírt, amely szerint egyre több munkáltató foglalkoztat feketén. A revizorok az előző évihez hasonló számú vizsgálatot végeztek, s nem érzékelték, hogy nőtt volna a feketén foglalkoztatottak aránya. Hozzátette: az, hogy a gazdálkodó szervezetek száma 25 ezerrel gyarapodott - 68 ezer alakult és 43 ezer szűnt meg - is mutatja, hogy egyre többen kívánnak "jó útra térni", legálisan működni.

Az ellenőrzések hatékonyságának növekedését az idén több új eszköz segítette, ezek egyike a tételes áfa összesítő nyilatkozat bevezetése a 2 millió forint feletti értékű számláknál. Több mint 700 ezer erre vonatkozó bevallás érkezett, amelyek közel 200 ezer adózót érintenek. Az áfaösszesítő nyilatkozatok révén mintegy 150 ezer értékesítésről s mintegy 142 ezer beszerzésről kapott információt az adóhatóság, ami segít a kockázatelemzésben - mondta. A rendszer Varga Árpád szerint jól működik, a jövőben érdemes elgondolkodni az értékhatár csökkentésén.

A NAV adóregisztrációs eljárása - ami kizárja, hogy köztartozással rendelkezők céget alapítsanak - is jó intézménynek bizonyult, ki lehet szűrni a gazdaságból azokat, akik korábban valami "csalafinta" dolgot csináltak - tette hozzá.

A készpénz visszaszorítását célzó intézkedés (a pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek 1,5 millió forint fölött nem fizethetnek készpénzzel) ugyancsak segít az ellenőrzésben. Az adózók adminisztrációját ugyan némileg növeli, előnyös ugyanakkor számukra, hogy a banki utalásoknál fel sem merülhet, hogy fiktív ügyletről van szó - magyarázta Varga Árpád.

Az ellenőrzések fókuszában az előző évekhez hasonlóan az idén is az áfa áll, amely a megállapított adókülönbözet 86 százalékát adja. A NAV az első félévben 260 milliárd forint, a tavalyi első hat havinál 14 százalékkal több nettó adókülönbözetet állapított meg. Az ellenőrzések száma az idén némileg csökkent, az egy vizsgálatra jutó átlagos adókülönbözet azonban 268 ezerről 301 ezer forintra nőtt, az egy revizorra jutó megállapítás pedig 94 millióról 105 millió forintra. Mindkét esetben mintegy 12 százalékos az emelkedés, ami az ellenőrzésre való kiválasztás hatékonyságának javulását mutatja - ismertette Varga Árpád.

A hátralékok összege változatlanul rendkívül magas, június végén 541 milliárd forint volt, ebből 365 milliárd forintot a vállalkozások, 176 milliárdot a magánszemélyek halmoztak fel. Az összes hátralék összege stagnál, szerkezete azonban átrendeződött, a gazdálkodók tartozása mérséklődött, míg a magánszemélyeké emelkedett.

Június végén 1 574 100 - az egy évvel korábbinál mintegy százezerrel több - adózónak volt köztartozása. Ebből mintegy 1,2 millió magánszemély, a többi gazdálkodó szervezet, a növekedés a magánszférának tulajdonítható. Az első félévben a NAV 540 ezer inkasszót bocsátott ki a tartozások behajtására, 20 ezer ingó-végrehajtásra és 40 ezer jövedelemletiltásra került sor. Egyre több végrehajtási eljárást kell indítani annak érdekében, hogy beszedjék a tartozásokat - fejtette ki az elnökhelyettes.

Varga Árpád elmondta: eddig 69 920 adózó jelentkezett be a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és 7600 a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá. Adótartozás miatt eddig nem zártak ki senkit a kata alól, de vannak folyamatban eljárások.

Az adóhatóság megkötötte a megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), de a kamarai tagdíjak behajtását még nem kezdte meg. Azok, akik elmaradtak a regisztrációs díj befizetésével, még kapnak egy utolsó felszólítást a kamarától, s akik erre sem reagálnak, azoknak a tartozása kerül át a NAV-hoz.

A NAV 5325 vámhatósági engedélyt adott ki a trafikosoknak, 3 még elbírálás alatt van, 24 kérelmet pedig visszautasítottak, mert nem feleltek meg az eljárási szabályoknak. Egy-egy kirívó esetben az engedélyezési eljárások során végzett utólagos vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy szabálytalan, a dohánybolt jogszabályi feltételeknek meg nem felelő üzletek is kaptak engedélyt (például konténer dohánybolt), ezekben az esetekben visszavonták a vámhatósági engedélyt, de ez nem érintette a jogosult koncesszióját. Az adóhatóság eddig nem tapasztalta, hogy a dohányáruk illegális behozatala emelkedett volna. A belföldi fogyasztásra szánt illegális dohánykereskedelem arányát jelenleg a legális piac 5,8 százalékára becsülik - ismertette Varga Árpád.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - adóhatóság, NAV, áfa, bevétel, terv, trafik, bevallás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-08-02 11:11:52
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü