Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ágazati vizsgálatot indított az online szobafoglalások piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a versenyfelügyeleti hatóság hétfőn az MTI-vel. - Vállalkozás magazin
részletek »

Vizsgálják az online szobafoglalások piacát viszonteladói értékesítés tekintetében is

Vállalkozás Magazin, amely tutira segít akár most indítod, akár már sikeres vagy. Szinte minden témát érint a témában, hiszen ma már egy vállalkozónak széleskörű ismeretekkel kell rendelkeznie - adózás, pályázatok, hitelek és megannyi minden más.
Vállalkozás magazin
Itt vagy: Vállalkozás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Vizsgálják az online szobafoglalások piacát viszonteladói értékesítés tekintetében is
Vizsgálják az online szobafoglalások piacát viszonteladói értékesítés tekintetében is
Ágazati vizsgálatot indított az online szobafoglalások piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a versenyfelügyeleti hatóság hétfőn az MTI-vel.
A vizsgálat célja a szállodai, és más szálláshelyek webes felületeken történő közvetlen és viszonteladói értékesítésével, különösen az online szállásközvetítők által alkalmazott árgarancia intézményének működésével kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése.

A közlemény szerint az online szálláshelyfoglalások magyarországi piacával kapcsolatban a GVH rendelkezik olyan információkkal, amelyek arra utalnak, hogy a szállodák foglalási rendszerekkel kötött megállapodásainak Magyarországon is fontos része a "rate parity", azaz az árgarancia érvényesítése.
Hirdetés

A GVH az említett piacokon olyan körülményeket azonosított, amelyek arra utalhatnak, hogy az árgarancia gyakorlata korlátozhatja az árversenyt az ugyanazon szállodai szobákat kínáló utazási irodák illetve szállásfoglalási portálok között. Ismertetésük szerint ez az árgarancia azt jelenti, hogy a szálloda egy adott szállásközvetítővel kötött megállapodásban vállalja, hogy más szállásközvetítőnél, vagy saját weboldalán nem adhat meg az adott szállás közvetítőnek megadott áraknál alacsonyabb árat. Egyes változatokban ez azzal jár, hogy amennyiben a fogyasztó vagy a megrendelő arról szolgáltat információt, hogy egy másik viszonteladó ugyanazt a szállodai szobát - beleértve egyéb szolgáltatásokat is - nála alacsonyabb áron kínálja, akkor a különbséget számára a szálloda vagy a szállásközvetítő megtéríti.

Kiemelték: áregyezőségeket keresve a GVH 24 szállásfoglaló oldalra kiterjedő felmérést végzett egy standard szoba foglalásával Budapesten, az egyik híres szálloda egy bizonyos típusú szobájára, egy éjszakára, két vendég részére, teljesen azonos feltételek mellett. A teszt azt mutatta, hogy a különböző oldalak árai csaknem tökéletesen megegyeznek egymással.

Az ágazati vizsgálat - amelynek első lépéseként a GVH a gazdasági ágazat egyes vállalkozásaitól felvilágosítást kér - nem csak a múltbeli és a jelen piaci helyzetre, hanem a verseny a fogyasztók szempontjából való jövőbeni alakulására is kiterjed.

Az első adatkéréseket a hivatal szeptember közepén küldi meg a piaci szereplők részére, a vizsgálat a tervek szerint 2014 augusztusában zárul - olvasható a közleményben.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - online, szobafoglalások, szálláshelyek, viszonteladó
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-30 11:08:56
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü